Kerst proeven bij Starbucks

Vanmorgen had ik een daar-neem-ik-mijn-laatste-vrije-dag-voor-op kans waar het koffie betreft. Ik was uitgenodigd door Starbucks voor een speciale Christmas Tasting. Dat op zich is al leuk, maar de locatie was de ‘icing on the cake’, het was namelijk de pas geopende nieuwe vestiging aan het Damrak in Amsterdam. Dus pakte ik vanmorgen de bus naar Amsterdam centrum en, nadat ik me langs de plotseling op het Damrak opgedoken kerstmarkt had geworsteld, melde ik me bij de gereedstaande contactpersoon voor de tasting. Het was het begin van een leuke, smakelijke en leerzame ochtend.

IMG_1262

Zo maakte ik kennis met de storemanager van de vestiging aan het Damrak die haar gasten trots haar zaak liet zien en ons vertelde over het bankverleden van het adres en hoe de inrichters van de zaak er een echte ‘third place’ (een thuis naast thuis en werk) van hebben gemaakt. Wat mij betreft zijn ze daar overigens zeer goed in geslaagd. Mooie combi tussen gezellig en warm en industrieel.

Christmas Blend
De echte tasting (proeven), begon toen Ira Onderwater, Coffee Ambassador bij Starbucks, het woord nam. Na een korte introductie over koffie, bonen en branden ging een wekkertje af. Dit betekende dat de koffie in drie French presses klaar was om geproefd te worden. We kregen allemaal twee kleine bekertjes koffie. In bekertje 1 koffie van bonen uit Kenia en in bekertje 2 de Christmas Blend. Ira liet iedereen eerst ruiken en daarna luid slurpend proeven. De twee koffie’s waren duidelijk verschillend van elkaar. De koffie uit Kenia was fruitig, waar de Christmas Blend kruidig smaakte. Als derde kregen we een donkerder gebrande espresso versie van de Christmas Blend. Die smaakte iets sterker, maar ook zoeter met lichte caramel tonen.

IMG_1264

Gerijpte bonen
Even iets over de samenstelling van de Christmas Blend. Hierin zitten onder meer ‘gerijpte Sumatraanse bonen’. Deze bonen zijn drie tot vijf jaar oud!! Daar keek ik van op omdat de trend is dat koffiebonen zo vers mogelijk moeten zijn. De Coffee Ambassador vertelde me dat koffie vroeger natuurlijk jaren onderweg was en bijna altijd ‘gerijpt’ was. Tegenwoordig gaat het transport veel sneller, maar soms mist er iets aan de smaak van een koffieblend. Dat wordt in dit geval opgelost door de koffie te verrijken met ‘gerijpte bonen’. Goh, weer iets geleerd.

Pecan Cheesecake
Tussen de bedrijven door kregen we de kans om een stukje van de (nu bij uw lokale Starbucks verkrijgbare) Pecan Cheesecake te proeven. Nu ben ik toch al gek op cheesecake, dus ik liet het me goed smaken. Nu weet je waarschijnlijk wel dat als je cheesecake eet en daarna weer van je koffie drinkt, deze heel anders smaakt. En dat is niet altijd lekkerder. Ira adviseerde dit te proberen met de Christmas Blend Espresso omdat deze juist heel goed combineert met de cheesecake. Daar had ze gelijk in, of zoals een van de andere gasten het omschreef: “hierdoor smaakt de cheescake wat minder zoet en de espresso wat minder heftig”.

IMG_1265

Witte chocolade
Nog een nieuwtje: De kerstsfeer van Starbucks beperkt zich dit jaar voor het eerst niet alleen tot hun eigen zaken, maar komt ook naar de supermarkt bij jou in de buurt. Nieuw en tijdelijk verkrijgbaar in de productlijn Starbucks Discoveries is de White Chocolate Mocha. Een kant-en-klare drank op basis van Starbucks espresso, melk en de smaak van witte chocolade. Echt iets voor de liefhebbers van zoetigheid.

Naast bovengenoemde nieuwe koffies kun je deze feestdagen ook kiezen voor een Toffee Nut Latte, Speculaas Latte en mijn favoriet Orange Mocha. En tot slot geef ik je nog mee dat Starbucks Starbucks niet zou zijn als ze niet ook feestelijke koffiebekers aan het assortiment hadden toegevoegd. Er is kortom voor de fan weer meer dan genoeg te halen bij Starbucks. Fijne kerst!

Damrak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s