National Geographic: ‘Koffie: is de laatste druppel in zicht?’

De wilde arabicakoffieplant sterft uit. Dat blijkt uit onderzoek van de Royal Botanic Gardens in Kew, Londen. Slecht nieuws voor de koffieliefhebber.

Wilde arabicaplant

In 2080 zal wilde arabica waarschijnlijk niet meer bestaan. De koffie die wij drinken mag dan wel van de gecultiveerde variant komen, uitsterving van de originele wilde plant kan nog steeds veel invloed hebben op ons koffieverbruik. De wilde arabicaplant wordt immers nog steeds gebruikt om de gecultiveerde gewassen genetisch te versterken. Als dat niet meer mogelijk is, wordt de plant erg kwetsbaar. In het gunstigste scenario verdwijnt twee derde van de plekken die geschikt zijn voor wilde arabica. In het slechtste geval verdwijnt alles.

Van de meer dan 125 soorten koffie die bekend zijn, worden slechts twee soorten geproduceerd voor menselijke consumptie: arabica, van de plant Coffea arabica, en robusta, van Coffea canephora. Maar arabica, met 70 procent van de totale productie, is de ruggengraat van de koffie-industrie, volgens de International Coffee Organization. “Het is niet de bedoeling mensen te laten schrikken”, benadrukt Aaron Davis, leider van het onderzoek. “We willen juist dat mensen in actie komen en zich inzetten voor het behoud van die kernplekken waar wilde arabica mogelijk kan overleven.”

Zakken koffie

Peter Raven, een botanist die geen onderdeel uitmaakte van het onderzoek, is van mening dat slechts een poging tot het behouden van de plant in het wild niet genoeg is. “Ook al is dit doel erg lofwaardig”, vertelt hij. “Het opslaan van zaden is nog veel belangrijker, ook in die gebieden waar uitsterving nog niet nabij is.”Raven is bang dat de genetische diversiteit de komende jaren sterk zal afnemen. “Zaden van de genetisch gezien uitzonderlijkste soorten moeten worden opgeslagen voordat het te laat is”, zegt hij.

Het verlies van arabicakoffie zou niet alleen vervelend zijn voor de koffieliefhebbers. Zo’n 26 miljoen mensen werken in de industrie, en koffie is het op een na meest verhandelde product ter wereld. Het verlies van de koffiesoort zou een zware klap zijn voor de koffie-industrie en daarmee de gehele economie raken.

Bron: nationalgeographic.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s