Going to The (Starbucks) Bank

De opvallende vestiging van Starbucks in het gebouw The Bank aan het Amsterdamse Rembrandtplein is alweer een tijdje open, dus ik ben rijkelijk laat, maar verleden week zaterdag ben ik er eindelijk zelf een kijkje gaan nemen. Het was er druk, vooral de rij voor de toonbank was lang, maar het wachten was wat mij betreft geen straf want ik kwam ogen tekort om het interieur van Starbucks The Bank in me op te nemen.

Geschiedenis
Het gebouw The Bank (De Amsterdamsche Bank) is een icoon van zijn tijd. De bank werd in 1926 gebouwd door de architecten Ouëndag, met medewerking van Berlage. Het pand is rijkelijk gedecoreerd met beeldschone granieten beeldhouwwerken van Lambertus Zijl, maar ook met allerlei koperen en bronzen ornamentiek zoals lampen en brievenbussen. Daar is nog redelijk wat van bewaard gebleven ondanks het feit dat het pand in de jaren zeventig door de architecten Zwiers en Fontein ingrijpend is verbouwd en uitgebreid.

In de kluis
In ‘de plint’ van het gebouw is ruimte vrij gemaakt voor winkels, zo vind je er ondermeer een grote vestiging van mijn favoriete biologische supermarkt: Marqt. Starbucks heeft er haar eerste Europese ‘Concept Store’ onder gebracht. Meer dan 35 lokale kunstenaars en ambachtslieden transformeerden de kluis van de voormalige bank tot een moderne store onder leiding van de Nederlandse ontwerpster. Zij was vanaf 2009 ook de creatieve kracht achter de eerste drie Starbucks concept stores in Seattle, waar het merk ooit begon.

Koffie theater
Nu.nl omschreef de indeling van de zaak bij de opening op 9 maart van dit jaar als volgt: Starbucks The Bank is ontworpen als theaterruimte en beschikt over een 17 meter lange koffiebar als podium en verschillende niveaus die zullen dienen als podia voor lokale bands, poëzielezingen en andere culturele activiteiten.

“Voor deze vestiging heb ik me laten inspireren door de rol die 17e-eeuwse Nederlandse handelaren hebben gespeeld in de verspreiding van koffie over de hele wereld en door de rol die Nederland tegenwoordig speelt op het gebied van ontwerp en creativiteit”, vertelt Liz Muller, de ontwerper van het merk.

Om de band met Nederland te benadrukken is er gebruik gemaakt van hergebruikte Nederlandse eiken, Delfts blauwe tegels en is er een met binnenbanden van fietsen beklede wand te vinden. Een andere muur is bekleedt met houten mallen voor speculaas. Pronkstuk is een plafondsculptuur van 1.876 handgesneden houten blokken.

Ik vind het een heerlijke omgeving om mijn mok Starbucks koffie te drinken (er is overigens ook een toonbank voor speciale koffie’s, zie foto hierboven) en ga er zeker vaker naartoe, ook al is de bereikbaarheid voor iemand van buiten Amsterdam niet optimaal.

Leuk: volg de blog Starbucks at the bank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s