Waar is Max Havelaar?

Toen ik vanavond naar Quest Means Business op CNN zapte kwam ik in een item over de misstanden in de chocoladehandel terecht, het ging met name om kinderarbeid. Naast een eigen reporter deden vertegenwoordigers van Fairtrade en Rainforest Alliance het woord. Organisaties die we (helaas noodzakelijk) ook kennen uit de koffiehandel. Even later dacht ik ineens: “Waar is eigenlijk Max Havelaar koffie gebleven? Ligt het nou aan mij of kom ik dat niet nergens meer tegen?” Om een antwoord op die vraag te krijgen ging ik op onderzoek uit.

Ver hoefde ik niet te zoeken, want 1 x googlen leverde meteen de website van Stichting Max Havelaar op en daaruit blijkt dat ze alive and kicking zijn. Misschien let ik gewoon niet goed op, maar het kan ook zijn dat het me minder opvalt omdat ze lid zijn van Fairtrade Labeling Organizations (FLO) en ik ze dus waarschijnlijk onder het hoofdstuk Fairtrade heb weggeschreven. Dat klopt ook wel, maar het Nederlandse initiatief ‘Max Havelaar’ was hier de inspirator voor, dat in de vorm van Fairtrade in meer dan 20 landen navolging heeft gekregen. Een goede zaak dus!

Het gaat dus ook allang niet meer alleen over koffie, maar daar begon het wel mee. Stichting Max Havelaar werd in 1988 opgericht door Nico Roozen en Frans van der Hoff naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. “Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden”, zo stelden zij. Met een eerlijke prijs voor de koffiebonen kunnen kleine boeren het heft in eigen hand nemen.

Een mooi streven dat vandaag de dag helaas nog net zo actueel is als in 1988. Het gaat absoluut beter, maar opgelost zijn de problemen nog lang niet. Nu ga ik hier niet de moraalridder uithangen, maar een beetje bewust zijn bij je aankopen helpt al een heleboel. Kies bijvoorbeeld producten met het Fairtrade logo.

Voor meer informatie over Max Havelaar, Fairtrade enĀ Rainforest Alliance verwijs ik je graag naar hun websites (links hieronder) en daarnaast wil ik je graag wijzen op een uitgebreide reportage over de misstanden in de chocoladehandel aanstaande vrijdag op CNN (Chocolate’s Child Slaves).

Websites:
Stichting Max Havelaar
Fairtrade
Rainforest Alliance

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s