Goed nieuws: Rabo verwacht scherpe daling koffieprijs

De prijzen voor eten en drinken zijn de laatste tijd flink gestegen. Koploper daarbij is koffie, maar Rabo komt nu met goed nieuws, ze verwachten een scherpe daling zo las is afgelopen vrijdag in het FD.

De koffieprijs kan zijn huidige, hoge niveau niet vasthouden. Dat verwachten analisten van Rabobank. In een onlangs verschenen studie zegt Rabo dat ’s werelds grootste koffieproducent Brazilie, tegen 2014 de productie 27% heeft verhoogd. Als de verwachting werkelijkheid wordt dan zal de koffieprijs een scherpe duik maken. Dat was ook het geval na rally’s de jaren tachtig en negentig.

Dit jaar is de koffieprijs gemiddeld 50% gestegen ten opzichte van vorig jaar. De prijs van een pond arabicakoffie kwam dit jaar voor het eerst sinds de jaren zeventig boven $ 3 uit. Daardoor zijn er meer boeren in Brazilië en andere koffieproducerende landen als Columbia koffie gaan verbouwen. Op het moment wordt koffie verhandeld voor minder dan $ 2,50 per pond. In historisch perspectief zijn de prijzen nog altijd hoog.

Correctie koffieprijs
Volgens Rabo stevent de koffieprijs op een correctie af. ‘Als de vraag niet sterk stijgt de komende vier tot vijf jaar zullen de prijzen waarschijnlijk dalen, waardoor marges in de sector onder druk komen te staan,´ aldus Rabo. De koffiemarkt, een nichemarkt, is altijd het domein geweest van koffiebranders en handelshuizen, maar de afgelopen jaar hebben ook hedgefondsen en andere investeerders zich ook op koffie gestort, vaak door indirect te beleggen in grondstoffenindexen. Het vooruitzicht van toenemende schaarste trekt volgens marktkenners steeds grote beleggers richting koffie.

Artikel door: Jorge Marten Groen voor FD.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s