5 vragen aan…Conny en Bernadette van Based on Roots

Handkoffiemolens collectie (1)Prachtige houten handkoffiemolens, daarmee wisten Conny en Bernadette van Based on Roots mijn aandacht te trekken. “Of ik er aandacht aan zou willen besteden op mijn blog?” was de vraag. Dat wilde ik wel, maar nog leuker vind ik het als mensen zelf vertellen. Daarom nodigde ik ze uit om mee te doen aan ‘5 vragen aan…’ en hieronder lees je het resultaat. Bedankt dames.

1. Kun je kort wat over jullie zelf vertellen?
Wij zijn Bernadette van Beek (63 jaar) en Conny Bouwman (55 jaar). Bernadette werkt naast ons bedrijf parttime als bruikleen-coördinator/restaurator in het Kröller Müller museum te Otterlo. Ik werk parttime bij de Raad voor de Kinderbescherming, maar heb per 1 december mijn baan opgezegd om me volledig in het bedrijf te kunnen storten.

2. Jullie bedrijf Based on Roots, hoe zijn jullie daartoe gekomen?
We droomden er al langer van om samen een bedrijf te starten dat geleidelijk onze reguliere baan zou kunnen vervangen. Veel ideeën kwamen en verdwenen weer. Het concept dat halverwege 2013 ontstond is blijven hangen en gerealiseerd. Wij zijn zelf niet meer zo jong, maar ons bedrijf is dat wel. Vanaf onze eerste kennismaking met Japan in 2005 (we fietsten er 7 weken) zijn we gefascineerd geraakt door de eenvoud en de kracht van Japanse kunst, design en vakmanschap. Een expositie in Suriname over traditioneel vakmanschap en hedendaags design leidde tot de start in 2013 van Based on Roots. We willen met onze producten laten zien dat de combinatie van vakmanschap, traditie, hedendaagse vormgeving en innovatie tot prachtige resultaten kan leiden. Behalve verkoop aan particulieren zijn we distributeur van het grootste deel van de producten uit onze collectie. Sinds september 2015 zijn we gevestigd op ‘De Houtwerf’, waar we samen met andere creatieve ondernemers, afdeling bouwtechniek van de HAN (Hoge school Arnhem-Nijmegen) en horeca volop in ontwikkeling zijn. We hopen daar ook een platform voor design en kunst te creëren.

3. Wat voor producten kan de bezoeker bij jullie verwachten en hoe onderscheiden die zich van ‘de rest’?
Het gaat om producten, gebruiksvoorwerpen waarin traditie en vernieuwing onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het grootste deel van de collectie bestaat uit Japanse producten van gerenommeerde ontwerpers. Producten die met aandacht en zorg gemaakt zijn en waaraan door een ontwerper een innovatieve vertaling is gegeven. Producten waar je aan verknocht raakt. Kwaliteit, functionaliteit, duurzaamheid en eerlijke handel staan bij ons hoog in het vaandel. Voor een indruk van onze collectie zie de website: www.basedonroots.nl.

Molen open

4. Jullie hebben koffiemolens in het assortiment, kunnen jullie daar wat meer over vertellen?
Deze milco handkoffiemolens naar ontwerp van de ontwerper Takumi Shimamura zijn door Japanse ambachtslieden gemaakt en van zeer goede kwaliteit. De koffiemolens hebben een verstelbaar keramisch maalsysteem en zijn in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Het grotere formaat is bedoeld voor 2 kopjes koffie en de kleinere voor één persoon. Je kunt ze kopen in een houten uitvoering (zelkova of walnoothout) of in een gecombineerde met hout en geëmailleerd metaal in wit en zwart. De handgreep is afneembaar en in de koffiemolen te plaatsen, waardoor het een compact geheel wordt. Het maakt het gemakkelijk om je favoriete koffie te drinken waar je ook bent en wanneer je maar wilt.

Naast de milco koffiemolens verkopen we ook de houten espressokopjes van het merk Chanto. Aan de Chanto-producten liggen lakwerk en houtbewerking ten grondslag, twee verschillende ambachten. Aan één Chanto product werken verschillende vaklieden, ieder met een eigen specialiteit. Het resultaat is delicaat handwerk met veel precisie uitgevoerd. De houtbewerking en de lakwerktechniek werden oorspronkelijk ook toegepast op de handvatten van Samoerai zwaarden en op boeddhistische altaren. Mede door het ontwerp van deze hedendaagse Chanto producten worden deze ambachten in stand gehouden.

Canto espresso cups

5. Drinken jullie eigenlijk zelf koffie en zo ja hoe?
Jazeker drinken wij zelf koffie. Vooral ’s morgens. In periodes soms zelfs te veel en met te weinig aandacht. Eerlijk gezegd hebben de milco koffiemolens en de Chanto espressokopjes er toe bijgedragen dat we bewuster koffie drinken en meer onderzoeken wat we wanneer lekker vinden. We ontdekken zelf nu ook wat meer de wereld van koffie en thee en leren daar veel van. Zo vinden we koffiebranderij Blommers in Nijmegen ook echt een aanwinst.

Based on Roots, Conny & Bernadette

Based on Roots, Conny & Bernadette

Respond to 5 vragen aan…Conny en Bernadette van Based on Roots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s