5 vragen aan…Jurgen Vos van Isings Koffiehuis

IsingsEen nieuwe editie in de rubriek ‘5 vragen aan..’ betekent kennismaken met een nieuwe koffie-enthousiasteling. Dit keer Jurgen Vos. Twee maanden geleden begon hij een espressobar in Middelburg: Isings Koffiehuis. Tegelijk is hij ook een paar dagen in de week geschiedenis leeraar. Op zijn zachtst gezegd een bijzondere combinatie die om een toelichting vraagt. Lees snel verder…

1. Stel je zelf kort voor.
Ik ben Jurgen Vos, 52 jaar. Ik geef 28 jaar met heel veel plezier geschiedenisles op een middelbare school. Eerst 20 jaar in Rotterdam zuid op het Montfortcollege en nu 8 jaar op het ostrealyceum in Goes. Ik heb altijd een halve baan in het onderwijs gehad. Daarnaast heb ik 10 jaar een antiquariaat gehad, gespecialiseerd in oude kinderboeken/prenten en oude schoolplaten. (lees verder onder vraag 2)

2. Hoe is het idee voor Isings Koffiehuis ontstaan? (en waarom in Middelburg?)
Dit antiquariaat stond in Middelburg bekend als een soort praathuis. Ik zette koffie en thee voor mijn klanten en er vonden gesprekken plaats over nieuws, politiek, godsdienst enz. De boekenhandel is dankzij internet voor een groot deel verdwenen en dus had ik ruimte voor iets anders. Ik ben een opleiding tot barista gaan doen bij Leopold koffieschool in Utrecht en werd enthousiast over het zetten van goede koffie. De afgelopen drie jaar heb ik een concept uit gewerkt en mijn antiquariaat geheel verbouwd tot een een huiskamer waar de geschiedenis centraal staat en waar je goede koffies kunt drinken.

De mensen mogen zich zelf bedienen als het gaat om taart, ontbijt en lunch. Ik zet de verschillende koffies. Mijn publiek bestaat uit Middelburgers, buurbewoners, studenten van de Roosevelt University en toeristen. Jong en oud. Er wordt bijna evenveel Duits en Engels gesproken als Nederlands. Mensen vinden het een beleving om bij Isings te komen omdat er zoveel te zien is. Oude mensen komen met hun kinderen en kleinkinderen om het verleden te vertellen. Jonge mensen en studenten komen omdat ze het „retro” vinden.

De naam Isings komt van de tekenaar van de historische schoolplaten. Zij hangen nog steeds in mijn klaslokaal, maar ook in de espressobar.

Ik ben zelf Brabander (Tilburg) en heb 20 jaar in Rotterdam gewerkt. Mijn vrouw is Zeeuws, vandaar dat ik in Middelburg ben komen wonen.

3. Wat kun je vertellen over de koffie die je schenkt?
Ik gebruik de koffiebonen van Stielman koffiebrander uit Rotterdam (Katendrecht). Een jonge koffiebrander. En aangezien ik Rotterdam de fijnste stad van Nederland vind en omdat ik er lang gewerkt heb heb ik gekozen voor Stielman. Het zijn ook zeer plezierige en behulpzame mensen. Daarnaast zijn zij actief in nieuwe zetmethodes zoals slowkoffies. Ook dat wil ik gaan proberen in Middelburg. De koffiebonen komen uit Brazilië en Ethiopië. Fairtrade.

4. Ik zie op je kaart ‘Dubbele espresso met warme melk’…hoe is dat ontstaan?
Mensen kunnen de koffie krijgen zoals ze hem willen. Een espresso met een wolkje melk, een latte met espresso of een latte met gewone koffie, een grammetje meer of minder in de espresso. Vaste klanten weten dat inmiddels en ik ken hun voorkeur. Ik probeer koffie op maat te serveren.

5. Hoe drink je zelf je koffie het liefst?
Het klinkt gek maar zelf ben ik geen grote koffiedrinker. Ik heb wel geleerd om koffie goed te proeven zodat ik de zuurheid en de bitterheid van de koffie in balans kan brengen. Ik hanteer de Leopold methode. Probeer daar vrij precies in te zijn. Wekelijks stel ik molen en espressoapparaat af/bij en probeer de doorloop tijd mooi rond de 25 seconden te houden. Samen met vrienden en klanten test ik dan of het zuur en bitter in balans is. Sinds de barista-cursus bij Leopold ben ik wel espresso’s gaan drinken.

Ik zelf ben meer een theedrinker. Ik heb in de zaak ook een mooie sortering groene en zwarte thee.

JurgenVos

Isings Koffiehuis.
Isings Koffiehuis vind je ook op Facebook en Instagram.

Respond to 5 vragen aan…Jurgen Vos van Isings Koffiehuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s