Filteren met app Brewology en Ethiopië Sidamo van Edias Coffee

DSC_1983

Het lijkt zo simpel, een kopje filterkoffie zetten. Toch moet je dat niet onderschatten zoals ik ontdekte toen ik dat deed met behulp van de app Brewology en de tweede levering van mijn koffie-abonnement bij Edais Coffee: Ethiopië Sidamo.

Brewology beschrijft precies wat je nodig hebt (zie foto hierboven) en vervolgens stap voor stap wat je moet doen om een ideaal kopje filterkoffie te zetten. Nu kende ik de stappen wel, van filter natmaken tot goed opschenken, maar waar ik even goed moest opletten was op wat er gebeurde terwijl ik de timer in de app had gestart. Terwijl de timer loopt veranderen de aanwijzingen namelijk precies op tijd om de juiste handeling op het juiste moment te doen. Daar had ik even niet op gerekend en ik was de eerste keer dan ook mooi te laat.

Niet getreurd, toen ik het door had heb ik het gewoon nog een keer gedaan en toen ging het helemaal goed. Je start de timer als je de gemalen koffie voor het eerst natmaakt, dan schenk je in nette rondjes het water tot een bepaald gewicht op, na een bepaalde tijd gooi je eventueel overgebleven water uit het filter om bitter te voorkomen en dan schenk je nog wat water op tot +/- 130 gram. Als filter begint te druppelen…stop de tijd, je bent klaar.

DSC_1994

Ethiopië Sidamo van Edias Coffee
De bonen voor deze dubbeltest komen van Edias Coffee die ons deze maand meeneemt naar Ethiopië op “De koffie ontdekkingsreis”. Grofweg is de koffieproductie in Ethiopië te verdelen over drie provincies, Sidamo, Harrar en Yirgacheffe. Het is Sidamo waar de koffie deze maand vandaan komt. Bij de smaakomschrijving vertelt Edias Coffee ons: “Deze Ethiopische koffie heeft een heerlijke uitgebalanceerde smaak. Het aroma zit vol mokka met lichte fruittonen. Deze fruitige smaak komt ook terug in de koffie, met name als deze als filter wordt gezet.” Dat heb ik vanavond dus uitgeprobeerd.

Klopt de smaakomschrijving? Ja, dat doet ‘ie. Met name dat uitgebalanceerde. Geen overheersende smaaktoon, maar van alles een beetje en toch zeker niet saai. Ik vond het een prettige kop waarbij die lichte fruittonen niet als zuur ervaren worden, maar als een extraatje. En dat mokka in het aroma waar Edias naar hint in de beschrijving trof mij met name tijdens het malen. Lekker luchtje.

Conclusie
Het filteren met de app Brewology geeft het zetritueel een extra dimensie en wijst zich (na de eerste keer) als vanzelf. Nooit eerder vond ik een app (of boek) die je zo aan de hand meeneemt in het zetproces. Aanrader, wat mij betreft. De Ethiopië Sidamo van Edias Coffee is een waardige koffie uit het land waar de koffie zijn oorsprong vond. Voor minder ervaren koffiedrinkers zal het zeker een prettige kennismaking zijn en de doorgewinterde drinker kan genieten van de uitgebalanceerde smaak.

DSC_1986

Brewology.
Edias Coffee.

3 responses to Filteren met app Brewology en Ethiopië Sidamo van Edias Coffee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s